6 βήματα για να βρείτε δουλειά μέσα από το LinkedIn
2 στους 3 εργοδότες αναζητούν στο LinkedIn υποψήφιους για θέσεις εργασίας στις εταιρίες τους. Το LinkedIn αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο επαγγελματικό δίκτυο και σας δίνει την ευκαιρία να προβάλλετε τις ικανότητες σας μέσα από ένα σύντομο online βιογραφικό. Επιπλέον, πολλές εταιρίες ανακοινώνουν θέσεις εργασίας για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε και να εκδηλώσετε ενδιαφέρον. Είναι λοιπόν σημαντικό να αποκτήσετε ένα δυνατό LinkedIn προφίλ ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες να βρείτε τη δουλειά που επιθυμείτε μέσα από το δίκτυο αυτό, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.
1. Προσαρμόστε το URL σας
Το URL (uniform resource locator) σας είναι είναι η διεύθυνση της προσωπικής σας LinkedIn σελίδας στο διαδίκτυο. Προσαρμόζοντας το θα σας οδηγήσει στην κορυφή της αναζήτησης του ονόματός σας στη Google. Στη σελίδα του προφίλ σας στο LinkedIn κάνετε κλικ στο βελάκι (menu drop-down) το οποίο βρίσκετε δίπλα από το ορθογώνιο γκρι κουμπί «Edit Profile» και επιλέγετε την τελευταία επιλογή «Manage public profile settings». Στο πάνω μέρος δεξιά της σελίδας που θα σας ανοίξει θα βρείτε ένα γκρι πλαίσιο το οποίο γράφει «Your public profile URL». Κάτω από το πλαίσιο αυτό κάνετε κλικ στην επιλογή «Customize your public URL», οπότε και σας εμφανίζεται ένα παράθυρο στο οποίο μπορείτε να γράψετε το URL που επιθυμείτε. Αν έχετε ένα ασυνήθιστο όνομα, μπορείτε απλά να γράψετε το όνομα και το επώνυμό σας. Αν αυτό ήδη χρησιμοποιείται, δοκιμάστε να βάλετε πρώτα το επώνυμο και μετά το όνομα σας. Αν και αυτό πάλι χρησιμοποιείται δοκιμάστε να προσθέσετε το αρχικό γράμμα του ονόματος του πατέρα σας ή την συντομογραφία της πόλης σας όπως για παράδειγμα «ATH» για την Αθήνα.
2. Γράψτε μια σύντομη περίληψη της καριέρας σας
Στοχεύστε περίπου στις 100-300 λέξεις στην περιγραφή σας και προσπαθήστε να πείτε μια συναρπαστική ιστορία για εσάς η οποία να περιλαμβάνει συγκεκριμένα επιτεύγματα σας. Χρησιμοποιήστε λέξεις και φράσεις κλειδιά που θα βρείτε στην περιγραφή της θέσης εργασίας που θα σας ενδιαφέρει. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να κάνετε μια λίστα των θεμάτων που θέλετε να καλύψετε και να δώσετε έμφαση στα πιο σημαντικά από αυτά. Επίσης επειδή κάποιος πιθανός εργοδότης μπορεί να δει το προφίλ σας, αναφέρετε ξεκάθαρα στο τέλος της περιγραφή σας τον τομέα για τον οποίο ενδιαφέρεστε και την εμπειρία σας σε αυτόν.
3. Τονίστε την εργασιακή εμπειρία σας
Αυτή είναι η ευκαιρία σας για ένα «online βιογραφικό». Πολλοί αναφέρουν στο προφίλ τους μόνο την τωρινή τους δουλειά. Βρείτε χρόνο για να καταγράψετε τις σημαντικές θέσεις εργασίας με τις οποίες χτίσατε την καριέρα σας, χωρίς να είστε εξαντλητικοί. Ίσως πρέπει να αφήσετε εκτός κάποιες θέσεις εργασίας στις οποίες εργαζόσασταν πριν αρκετό καιρό και οι οποίες δεν σχετίζονται άμεσα με την θέση που επιθυμείτε σήμερα.
4. Καταγράψτε τις ικανότητες σας
Αρχικά επιλέγετε το ορθογώνιο γκρι κουμπί «Edit Profile» ώστε να μπορείτε να τροποποιήσετε το προφίλ σας. Στη συνέχεια, για να καταγράψετε τις ικανότητες σας, επιλέγετε το «Edit» στο «Skills & Endorsements», όπου μπορείτε να προσθέσετε τις δεξιότητες σας, ψάχνοντας με τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά. Αφότου λοιπόν πληκτρολογήσετε τη δεξιότητα που επιθυμείτε, σας εμφανίζεται μια λίστα επιλογών σχετικά με αυτή. Επιλέγετε από το μενού τη περιγραφή που θέλετε και την προσθέτετε. Επιπλέον, οι συνδέσεις σας, άνθρωποι που γνωρίζετε ή έχετε συνεργαστεί, μπορούν να προσθέσουν δεξιότητες που έχουν εντοπίσει σε εσάς, οι οποίες εμφανίζονται τελικά στο προφίλ σας.
5. Προσθέστε links που αναδεικνύουν την δουλειά σας
Αφότου επιλέξετε το κουμπί «Edit Profile» για την τροποποίηση του προφίλ σας, εμφανίζεται σε διάφορα σημεία η επιλογή «Add a link» όπου μπορείτε να προσθέσετε links σε sites στα οποία φαίνεται η δουλειά σας. Αυτό είναι πιο εύκολο για παράδειγμα για ένα δημοσιογράφο, καθώς τα κείμενα σας δημοσιεύονται online σε διάφορες ιστοσελίδες. Για ένα γραφίστα ή φωτογράφο, είναι μια ευκαιρία να συμπεριλάβετε ένα link στο προσωπικό σας website όπου περιγράφετε την δουλειά σας. Αν εργάζεστε στις πωλήσεις, μπορείτε να προσθέσετε με link την ιστοσελίδα του πελάτης σας.
6. Συνδεθείτε
Οι συνδέσεις/επαφές είναι η σπονδυλική στήλη του προφίλ σας στο LinkedIn και αυτό που θα σας δώσει δύναμη στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, εάν ενδιαφέρεστε για μια εταιρεία Χ και βλέπετε πως κάποιος από τις συνδέσεις σας έχει επαφή εκεί, μπορείτε να ζητήσετε να σας συστήσουν. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το πώς μπορείτε να αυξήσετε δυναμικά την λίστα με τις συνδέσεις σας. Μερικοί πιστεύουν πως θα πρέπει να συνδεθείτε με όσους περισσότερους ανθρώπους είναι δυνατόν, λόγω της σύνθετης επίδρασης των πολλαπλών συνδέσεων. Ένα προφίλ με επιρροή θεωρείται ότι πρέπει να έχει περισσότερες από 500 συνδέσεις.
Αν θέλετε να προβάλλετε τον εαυτό σας, τις ικανότητες και την εμπειρία σας στο μεγαλύτερο παγκοσμίως επαγγελματικό δίκτυο επικοινωνήστε μαζί μας. Το myperfectCV δημιουργεί για εσάς το επαγγελματικό σας προφίλ ώστε να προβληθείτε με τον καλύτερο τρόπο στη διαδικτυακή πλατφόρμα του LinkedIn.