Τα 5 πιο συχνά λάθη σε ένα βιογραφικό

Τα 5 πιο συχνά λάθη σε ένα βιογραφικό

Το βιογραφικό είναι η ευκαιρία σας να ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους υποψηφίους και να εντυπωσιάσετε τον εργοδότη ώστε να σας καλέσει σε συνέντευξη. Πώς όμως θα το καταφέρετε αυτό; Δεν αρκεί μόνο μια σωστή δομή και οργάνωση! Πρέπει να εστιάσετε με προσοχή και στο περιεχόμενο καθώς αυτό είναι που θα κάνει τη διαφορά και θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε. Τι θα πρέπει να αποφύγετε λοιπόν; Διαβάστε στη συνέχεια τα 5 πιο συχνά λάθη σε ένα βιογραφικό.

1. Έχετε γενική περιγραφή στην εργασιακή εμπειρία σας

Προσαρμόστε το βιογραφικό σας στη θέση εργασίας στην οποία θέλετε να εστιάσετε. Μην είστε γενικοί στην εργασιακή σας εμπειρία, καθώς αυτή κατέχει τη σημαντικότερη θέση στο βιογραφικό σας. Γι αυτό λοιπόν τονίστε τις ικανότητες και την εμπειρία που έχετε, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τις απαιτήσεις της θέσης που αναζητάτε.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωση που έχετε πολλά διαφορετικά είδη εργασιακής εμπειρίας και θέλετε να εστιάσετε σε ένα από αυτά. Μια καλή πρακτική είναι να παρουσιάσετε πιο αναλυτικά στο τμήμα της εργασιακής εμπειρίας την εργασία σας η οποία είναι η πιο σχετική με τη θέση για την οποία κάνετε αίτηση. Στη συνέχεια μπορείτε να ομαδοποιήσετε και να περιγράψετε πιο συνοπτικά τα υπόλοιπα είδη εργασιών σας.

2. Εστιάζετε στις αρμοδιότητές σας χωρίς να αναφέρετε τα επιτέυγματα σας

Ένα σύνηθες λάθος σε ένα βιογραφικό είναι η χρήση της φράσης «Οι αρμοδιότητες μου περιλαμβάνουν:» την οποία ακολουθεί μια εκτενή λίστα των αρμοδιοτήτων που είχατε σε μια θέση εργασίας! Επιπλέον, πολλοί περιγράφουν στις αρμοδιότητες τους τις εργασίες που πραγματοποιούσαν σε καθημερινή βάση, χωρίς όμως να αναφέρουν τα αποτελέσματα αυτών των εργασιών ή πιθανά έργα στα οποία είχαν συμμετάσχει.

Για να κατανοήσετε καλύτερα τη διαφορά, δείτε τα παρακάτω παραδείγματα.

Παραδείγματα αρμοδιοτήτων:

  • Συντονισμός καλλιτεχνικών δελτίων τύπου
  • Διαχείριση λίστας πελατών
  • Διαχείριση φωτογραφικού υλικού και δελτίων τύπου για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης
  • Συμμετοχή στην παραγωγή ραδιοφωνικών διαφημίσεων

Παραδείγματα αρμοδιοτήτων με τα αποτελέσματά τους:

  • Συντονισμός 8 καλλιτεχνικών δελτίων τύπου, τα οποία συνέβαλαν σε αύξηση των ετήσιων πωλήσεων κατά 14%
  • Κατάρτιση και διαχείριση λίστας 12.000 πελατών, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη λίστα που είχε ποτέ το κέντρο τέχνης
  • Διαχείριση φωτογραφικού υλικού και δελτίων τύπου στο ABC Channel και στο CNQ TV
  • Συμμετοχή στην ομάδα 3 συντακτών για την παραγωγή προωθητικών ραδιοφωνικών διαφημίσεων για 16 καλλιτεχνικά γεγονότα.

Τα πρώτα παραδείγματα δείχνουν απλά τι κάνατε κατά την εργασία σας, ενώ τα δεύτερα περιγράφουν ακριβώς και λεπτομερώς τι καταφέρατε μέσα από την εργασία σας και παρέχουν στον εργοδότη μια πιο σαφή εικόνα των ικανοτήτων σας.

3. Χρησιμοποιείτε σε μεγάλο βαθμό λέξεις ή φράσεις κλισέ

Ο εργοδότης θα προτιμήσει ένα βιογραφικό στο οποίο περιγράφετε τις ικανοτήτες σας χρησιμοποιώντας λέξεις που τονίζουν τα χαρακτηριστικά της εργασίας που κάνατε. Βιογραφικά στα οποία γίνεται έντονη χρήση λέξεων ή φράσεων κλισέ δείχνουν έλλειψη επαγγελματισμού και αδυνατούν να περιγράψουν εύστοχα το τι ακριβώς κάνατε στη δουλειά σας. Οι σωστές λέξεις και φράσεις σε συνδυασμό με την περιγραφή των αποτελεσμάτων της εργασίας σας είναι ένας πολύ πιο ενδιαφέρον τρόπος να δομήσετε το βιογραφικό σας και να κερδίσετε το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

4. Δείχνετε ότι δεν έχετε άλλα ενδιαφέροντα εκτός του εργασιακού περιβάλλοντος

Αν είστε για παράδειγμα ένας επαγγελματίας στο χώρο του μαρκετινγκ με 5 χρόνια εμπειρία, πως διαφοροποιείστε από τους άλλους επαγγελματίες στον ίδιο χώρο και με την ίδια εμπειρία; Πως δείχνετε το πάθος για τον τομέα αυτό ή ποια άλλα χαρακτηριστικά έχετε τα οποία θα ταίριαζαν στη συγκεκριμένη θέση εργασίας;

Ένας τρόπος για να διαφοροποιηθείτε είναι να προσθέσετε ένα τμήμα με τίτλο «Πρόσθετες Δεξιότητες» στο βιογραφικό σας, στο οποίο θα περιγράψετε ενδιαφέροντα και δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχατε ή στις οποίες διαπρέψατε, όπως για παράδειγμα εθελοντικά μαθήματα μαθηματικών τα σαββατοκύριακα κ.α. Ό,τι και αν περιγράψετε, θυμηθείτε να δείξετε ότι κάνατε κάτι παραπάνω από το να πηγαίνετε στη δουλειά σας, αρκεί να μην υπερβάλετε και να έχετε πάντα κατά νου τη θέση εργασίας για την οποία ενδιαφέρεστε.

5. Δεν συμπεριλαμβάνετε συνοδευτική επιστολή

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν εργασία, στέλνουν το βιογραφικό τους χώρις συνοδευτική επιστολή. Γι αυτό το λόγο ξεχωρίζουν όσοι έχουν καταβάλει λίγη περισσότερη προσπάθεια για να γράψουν μια εξαιρετική συνοδευτική επιστολή, η οποία συμπληρώνει το βιογραφικό τους.

Πολλοί υποψήφιοι πιστεύουν ότι η εργασιακή εμπειρία τους περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ο εργοδότης ή ότι το βιογραφικό τους περιγράφει τις ικανότητες που διαθέτουν. Η συνοδευτική επιστολή δεν επαναλαμβάνει αυτά που περιγράφονται στο βιογραφικό σας, αλλά σας παρουσιάζει στον αναγνώστη για πρώτη φορά και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους σας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Δεν είστε σίγουροι για το βιογραφικό σας; Το myperfectCV είναι εδώ για να σας βοηθήσει με τις υπηρεσίες σύνταξης εξατομικευμένου βιογραφικού σημειώματος και συνοδευτικής επιστολής.

Φτιάξε το τέλειο βιογραφικό