Οι 5 σημαντικότερες δεξιότητες για την επιτυχία μιας συνέντευξης

Οι 5 σημαντικότερες δεξιότητες για την επιτυχία μιας συνέντευξης

Ανεξάρτητα από την θέση εργασίας που προσπαθείτε να αποκτήσετε, είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε σωστά και έγκαιρα για τη συνέντευξη που θα έχετε. Αρχικά πρέπει να είστε έτοιμοι να απαντήσετε στην ερώτηση «Γιατί είστε κατάλληλος για τη συγκεκριμένη θέση;». Επιπλέον είναι πάντα μια καλή ιδέα να εξασκήσετε τις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης ώστε να είστε σίγουροι για την επιτυχία. Στη συνέχεια θα βρείτε τις 5 πιο σημαντικές δεξιότητες στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθείτε για να κερδίσετε την δουλειά που ονειρεύεστε.

1. Διευκρινήστε τις ερωτήσεις της συνέντευξης

Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να ρωτήσουν τον υπεύθυνο της συνέντευξης να αποσαφηνίσει την ερώτηση του/της. Ίσως πιστεύετε οτι ο υπεύθυνος της συνέντευξης θα νομίζει πως δεν προσέχατε, αλλά η επιβεβαίωση πως καταλαβαίνετε πλήρως την ερώτηση μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε μια πιο προσεκτική και σχετική απάντηση. Προσπαθείστε να παραφράσετε την ερώτηση και προσθέστε: «Είναι αυτό που ρωτάτε;».

2. Σκεφτείτε δυνατά

Ένα συχνό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι υποψήφιοι σε μια συνέντευξη είναι ότι καθυστερούν να απαντήσουν όταν δεν έχουν έτοιμη απάντηση ή απαντούν με τη φράση «Δεν ξέρω!». Το να σκέφτεστε δυνατά είναι μια καλή τακτική για να αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο πρόβλημα.
Η καλύτερη προσέγγιση είναι να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Επαναλάβετε την ερώτηση του υπεύθυνου της συνέντευξης και περιγράψτε τη σκέψη σας δυνατά. Ο υπεύθυνος της συνέντευξης ίσως σας δώσει μια συμβουλή αν προσπαθείτε ενεργά αντί να καθυστερείτε την απάντηση.

3. Επικοινωνήστε με σωστές κινήσεις

Μήπως όταν πάτε σε μια συνέντευξη, έχετε νευρικότητα και το βλέμμα σας δεν κοιτάζει τον συνομιλητή σας ακόμα και όταν απαντάτε σε ερωτήσεις; Αν ναι, τότε ίσως χάσετε την ευκαιρία να αποκτήσετε τη θέση ακόμη και αν έχετε τα τέλεια προσόντα.

Η καλή μη λεκτική επικοινωνία αποδεικνύει πολλά για τον υποψήφιο. Είναι κάτι στο οποίο οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν εξασκούνται, αλλά αποτελεί ένα αρκετά εμφανές πρόβλημα όταν αυτοί είναι αγχωμένοι. Μια καλή πρακτική είναι η εξάσκηση με εικονικές συνεντεύξεις (mock interviews) ή η εξάσκηση της στάσης και της γλώσσας του σώματος μπροστά σε ένα καθρέφτη. Μια καλή χειραψία και ένα δυναμικό βλέμμα σας βοηθούν να κερδίσετε τις εντυπώσεις από την αρχή της συνέντευξης.

4. Μάθετε καλά το βιογραφικό σας

Το να γνωρίζετε πολύ καλά το βιογραφικό σας μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της συνέντευξης. Αν, όπως πολλά άτομα που αναζητούν εργασία σήμερα, έχετε προσαρμόσει το βιογραφικό σας έτσι ώστε να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένη εταιρία ή θέση εργασίας, βεβαιωθείτε πως έχετε απομνημονεύσει τη συγκεκριμένη εκδοχή του βιογραφικού σας έτσι ώστε να είστε προετοιμασμένοι να απαντήσετε σε οποιαδήποτε ερώτηση του εργοδότη. Αν για παράδειγμα σας ρωτήσουν κάτι που συνέβη πριν 8 χρόνια, θα πρέπει να το γνωρίζετε αφού εσείς το έχετε γράψει στο βιογραφικό σας.

5. Αξιοποιήστε τη γνώση σας για την εταιρία και τον εργοδότη

Κατά την προετοιμασία σας για μια συνέντευξη, θα πρέπει να έχετε πραγματοποιήσει μια καλή έρευνα για την εταιρεία και τη θέση για την οποία κάνετε αίτηση. Είναι όμως επίσης σημαντικό να γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιήσετε προς όφελος σας τις συγκεκριμένες πληροφορίες και γνώση που θα αντλήσετε από την έρευνα σας.
Η έρευνα σας θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο την περιγραφή των καθηκόντων της θέσης και την εταιρία, όσο και τον ευρύτερο τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται η εταιρία. Είναι εντυπωσιακό όταν ένας υποψήφιος γνωρίζει ακριβώς γιατί ταιριάζει στη συγκεκριμένη θέση εργασίας, αλλά παράλληλα έχει γνώση και της επικαιρότητας του κλάδου δραστηριοποίησης της εταιρίας.

Προετοιμασία Συνέντευξης